Подела Косова: Ко ће први запалити буре барута?

Недавно су медији извештавали о идеји разматрања територијалног спора око Косова. Ово питање је поново покренуто након сусрета Трампа и Путина у Хелсинкију, што мимо воље доводи до посебне пажње.

Србији нуде део територије Косова и Метохије уз услов да призна независност осталих делова, против чега се већ огласио председник КиМ, Хашим Тачи.


Као што знате, Балкан је увек био регион, који су покушали да увуку под свој геополитички утицај како Запад, тако и Совјетски Савез. Ако су после Другог светског рата, Југославија и друге државе, које нису биле у саставу Федрације, то је на овај или онај начин, давало Западу више простора за дипломатску борбу него, на пример, у републикама које су биле у непосредној зони утицаја СССР-а.

СССР је изгубио борбу за идеолошку посвећеност Грчке, где су комунистичке снаге поражене у потпуности. Исто се може рећи и за 1967. годину, када реванш црвених није успео. Сада, као што је већ више пута потврђено, анти-грчки протести у Македонији се одржавају за руски новац, иако Македонија тежи за чланством у ЕУ.

Међутим, како је букнуо рат на истоку Украјине, како Русија, тако и Сједињене Америчке Државе и ЕУ су започеле са новим идеолошким сукобима светских размера. То се да приметити не само на примеру Сирије и Украјине, већ и на Балкану, где Русија, као се то каже, води политику »заштитнице словенских народа».

Након неуспелог покушаја државног удара, Руска Федерација је у потпуности изгубила од Црне Горе, која је чланица ЕУ и недавно се придружила НАТО-у. Сада се разбуктала борба за Србију, која је, због своје политике «две столице», лак комад за Путина и САД, због којих је, у суштини, и изгубила Косово и Метохију.

Трамп је, што није чудно, пристао на предлог Путина да подели Косово на српске и албанске регионе, јер обојица имају своје властите циљеве. Једини разлог зашто Београд не признаје Крим као саставни део Русије јесте то, што ће у супротном случају, српске власти бити приморане да признају државност Косова.

С друге стране, предлог да се аутономна покрајина раздвоји на српске и албанске делове може изазвати нови рат, где ће Косово постати адут у борби за утицај у региону. Можда и даље постоје они који наивно верују да ће се Срби зауставити само на српској половини, те је вредно рећи да управо на то рачунају и Трамп и Путин.

Срби се неће зауставити, што ће вероватно довести до рата, у којем ће Русија опет изигравати заштитника Словена, са циљем да се легализује окупацију Криму и скине санкције Запада. Наравно, апеловаће на 24. март 1999. године, када је авијација НАТО почела са бомбардовањем Југославије. Нити треба негирати да је овај предлог може звучати и упућен у Украјини, само позивајући се на пример Косова. Не би требало одбацивати, да ће се овакав предлог почути и бити упућен Украјини, са позивањем на управо, пример Косова.

Говорећи о поступцима САД-а, а у случају тактичке предности Руске Федерације, Србији ће увести све могуће економске санкције, просто их оптужујући за ратне злочине и вршећи свеобухватни притисак од стране Уједињених нација и других међународних институција. Највероватније, Србији ће понудити не-интервенцију од стране Запада у замену за политичку лојалност и смерницу за удаљавање од Руске Федерације.

Закључак је једноставан: Балкан је поново на ивици рата, једино питање је ко ће бити први који ће запалити буре барута у Европи?

Владислав Ковалчук
Превод: Саманта Рац-Стоилкович

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *